SKŁADNIKI:
- 250 g masła (temperatura pokojowa)
- 100 g białego cukru
- 200 g drobnego cukru nierafinowanego (soft light brown sugar)
- 2 jaja
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki
- 100 g białej czekolady
- 100 g żurawiny
- 100 g płatków owsianych
- 50 g orzechów (ja użyłam orzechów nerkowca, mogą być również orzechy pekan lub migdały)
PRZYGOTOWANIE:
- oba rodzaje cukru i masło wkładamy do miski i ubijamy mikserem aż masa będzie puszysta (na wysokich obrotach)
- dodajemy kolejno jaja (po dodaniu każdego jaja zeskrobujemy masę ze ścianek miski szpatułką)
- ustawiamy mikser na niższe obroty i dodajemy ekstrakt waniliowy
- w drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane
- suche składniki dodajemy do masy maślanej i dokładnie mieszkamy
- czekoladę i orzechy siekamy i dodajemy razem z żurawiną do masy i dokładnie mieszamy
- piekarnik nagrzewamy do 170 °C i wykładamy blachy papierem do pieczenia
- porcjujemy ciastka (możemy użyć łyżki do lodów) i układamy w odpowiednich odstępach (aby ciastka się nie połączyły) i lekko spłaszczamy je łyżką
- wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż się zarumienią
- wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy
- możemy podawać np. z mlekiem
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz