niedziela, 19 kwietnia 2015

CIASTO MARCHEWKOWE Z CZEKOLADOWYM GANACHE

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Nie to, że jest ciastem (co już daje mu +10 punktów) to dodatkowo kryje w sobie jedno z moich ulubionych warzyw - Marchewkę! Tak, marchewka zasługuje na wiele nagród ze względu na jej słodki smak, zdrowotność i tysiące zastosowań -można ją jeść na surowo, ugotowaną, w surówce, z dipami, można ją pić no i można zrobić z niej ciasto! A w połączeniu z orzechami i czekoladą smakuje jeszcze pyszniej.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 2 duże jaja (lub 3 mniejsze)
  • 150 ml oleju
  • 200 g startej drobno marchewki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu + (opcjonalnie) 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 36%
+niewielka ilość lukru plastycznego i barwników spożywczych (pomarańczowy i zielony) oraz orzechy włoskie - do dekoracji 

PRZYGOTOWANIE
ciasto:
  1. marchewkę ścieramy drobno na tarce
  2. w jednej misce ubijamy jaja (aż podwoją swoją objętość)
  3. dodajemy cukier i ubijamy na gładką i puszystą masę
  4. nie przerywając ubijania (wysokie obroty) dodajemy powoli olej
  5. do masy dodajemy startą marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy
  6. następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawami i delikatnie mieszamy do połączenia składników
  7. masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm
  8. wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka
  9. wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy
dekoracja (marcheweczki):
  1. odmierzamy porcję lukru plastycznego na 8 marcheweczek i barwimy na pomarańczowo
  2. formujemy 8 kuleczek (średnica około 1cm)  i w dłoniach formujemy z nich marchewki
  3. następnie marcheweczki nacinamy delikatnie małym nożem
  4. odmierzamy porcję lukru plastycznego na 8 natek (listków) i barwimy zielony
  5. formujemy 8 małych kuleczek i pocierając dłońmi o siebie rolujemy wałeczki
  6. wałeczki zginamy i przyklejamy z tyłu marchewki (jeśli się nie klei używamy kropelki wody)


ganache:
  1. czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki
  2. śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu (uważamy by nie doprowadzić do wrzenia by śmietanka się nie zważyła) 
  3. śmietankę dodajemy do czekolady
  4. gdy czekolada zmięknie energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką czekoladową masę
całość:
  1. na ostudzone ciasto wykładamy ganache i kolistymi ruchami łyżki rozprowadzamy równomiernie na całym cieśnie
  2. brzeg ciasta dekorujemy posiekanymi orzechami
  3. na cieście układamy przygotowane wcześniej lukrowe marchewki


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz