SKŁADNIKI:
ciasto:
- 200 g mąki
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 duże jaja (lub 3 mniejsze)
- 150 ml oleju
- 200 g startej drobno marchewki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu + (opcjonalnie) 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
ganache:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
+niewielka ilość lukru plastycznego i barwników spożywczych (pomarańczowy i zielony) oraz orzechy włoskie - do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
ciasto:
- marchewkę ścieramy drobno na tarce
- w jednej misce ubijamy jaja (aż podwoją swoją objętość)
- dodajemy cukier i ubijamy na gładką i puszystą masę
- nie przerywając ubijania (wysokie obroty) dodajemy powoli olej
- do masy dodajemy startą marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy
- następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawami i delikatnie mieszamy do połączenia składników
- masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm
- wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka
- wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy
dekoracja (marcheweczki):
- odmierzamy porcję lukru plastycznego na 8 marcheweczek i barwimy na pomarańczowo
- formujemy 8 kuleczek (średnica około 1cm) i w dłoniach formujemy z nich marchewki
- następnie marcheweczki nacinamy delikatnie małym nożem
- odmierzamy porcję lukru plastycznego na 8 natek (listków) i barwimy zielony
- formujemy 8 małych kuleczek i pocierając dłońmi o siebie rolujemy wałeczki
- wałeczki zginamy i przyklejamy z tyłu marchewki (jeśli się nie klei używamy kropelki wody)
ganache:
- czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki
- śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu (uważamy by nie doprowadzić do wrzenia by śmietanka się nie zważyła)
- śmietankę dodajemy do czekolady
- gdy czekolada zmięknie energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką czekoladową masę
całość:
- na ostudzone ciasto wykładamy ganache i kolistymi ruchami łyżki rozprowadzamy równomiernie na całym cieśnie
- brzeg ciasta dekorujemy posiekanymi orzechami
- na cieście układamy przygotowane wcześniej lukrowe marchewki
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz