sobota, 4 kwietnia 2015

MAZUREK Z KAJMAKIEM, MARCEPANEM I KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ

Święta Wielkanocne tuż tuż , trzeba szykować smakołyki! A najsłodszy ze słodkości to wielkanocny mazurek. Mój ulubiony, bez którego nie wyobrażam sobie tego czasu to mazurek z kajmakiem. Tym razem postanowiłam coś zmienić i urozmaicić więc do mojego mazurka dodałam przepyszny domowy marcepan (równie świąteczny co mazurek!) oraz konfiturę pomarańczową, która przebija się przez tę całą słodycz i dodaje ciastu nutki orzeźwienia i egzotyki. Muszę powiedzieć, że okazało się to połączeniem idealnym! Totalny mus na te święta :)


SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm ):
spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 jajo
marcepan:
  • 120 g migdałów (obranych)
  • 110 g cukru pudru
  • pół szklanki cukru kryształ
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka miodu lub goden syrup
  • pół łyżeczki ekstarktu migdałowego (opcjonalnie)
masa kajmakowa:
  • 200 g kajmaku (gotowego z puszki lub słoika lub ugotowane mleko zagęszczone)
  • 2-3 łyżki masła
+ 2-3 łyżki konfitury pomarańczowej
+migdały, skórka pomarańczowa, wykrojone i upieczone ciasteczka w kształcie kwiatków czy inne rzeczy do przystrojenia


PRZYGOTOWANIE:
spód:
  1. wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy
  2. ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut
  3. ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy na ok. 0,5-0,7 cm i wykładamy formę (u mnie do tarty)
  4. wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki
  5. z reszty ciasta możemy wykroić ciasteczka np. w kształcie kwiatków lub kurczaczków
  6. ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C  (termoobieg) i pieczemy około 20 minut aż do zrumienienia
  7. wyjmujemy i studzimy

marcepan:
  1. jeśli mamy migdały w skórkach, wkładamy je do gorącej wody i obieramy
  2. do garnuszka wsypujemy cukier kryształ i wlewamy wodę i miód
  3. podgrzewamy aż cukier się rozpuści i gotujemy, aż ciecz osiągnie temperaturę 113C (235F) czyli "soft ball stage"
  4. obrane migdały mielimy w food procesorze, dodajemy cukier puder i dalej mielimy aż mieszanka będzie mieć konsystencję mąki
  5. podgrzany cukier i ekstrakt migdałowy wlewamy do migdałów z cukrem i rozrabiamy dalej w food procesorze, aż będziemy mogli uformować kulę (jeśli masa jest zbyt lepka dodajemy odrobinę cukru pudru, a gdy jest zbyt sucha dodajemy troszkę wody)
  6. masę zawijamy w folię spożywczą (szczelnie) i wkładamy do lodówki.
masa kajmakowa:
  1. kajmak przekładamy do miseczki i podgrzewamy w "bain marie" - kąpieli wodnej
  2. dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści
mazurek:
  1. na ostudzonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę pomarańczową
  2. marcepan rozwałkowujemy (jeśli się klei odsypujemy delikatnie cukrem pudrem)
  3. wycinamy okrąg wielkości foremki
  4. przenosimy wykrojony marcepan na konfiturę
  5. rozsmarowujemy kajmak na marcepanie
  6. dekorujemy skórką pomarańczową, przygotowanymi ciasteczkami, migdałami według gustu
1.

5.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz