SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm ):
spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajo
marcepan:
- 120 g migdałów (obranych)
- 110 g cukru pudru
- pół szklanki cukru kryształ
- 1/4 szklanki wody
- łyżka miodu lub goden syrup
- pół łyżeczki ekstarktu migdałowego (opcjonalnie)
masa kajmakowa:
- 200 g kajmaku (gotowego z puszki lub słoika lub ugotowane mleko zagęszczone)
- 2-3 łyżki masła
+ 2-3 łyżki konfitury pomarańczowej
+migdały, skórka pomarańczowa, wykrojone i upieczone ciasteczka w kształcie kwiatków czy inne rzeczy do przystrojenia
PRZYGOTOWANIE:
spód:
- wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy
- ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut
- ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy na ok. 0,5-0,7 cm i wykładamy formę (u mnie do tarty)
- wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki
- z reszty ciasta możemy wykroić ciasteczka np. w kształcie kwiatków lub kurczaczków
- ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C (termoobieg) i pieczemy około 20 minut aż do zrumienienia
- wyjmujemy i studzimy
marcepan:
- jeśli mamy migdały w skórkach, wkładamy je do gorącej wody i obieramy
- do garnuszka wsypujemy cukier kryształ i wlewamy wodę i miód
- podgrzewamy aż cukier się rozpuści i gotujemy, aż ciecz osiągnie temperaturę 113C (235F) czyli "soft ball stage"
- obrane migdały mielimy w food procesorze, dodajemy cukier puder i dalej mielimy aż mieszanka będzie mieć konsystencję mąki
- podgrzany cukier i ekstrakt migdałowy wlewamy do migdałów z cukrem i rozrabiamy dalej w food procesorze, aż będziemy mogli uformować kulę (jeśli masa jest zbyt lepka dodajemy odrobinę cukru pudru, a gdy jest zbyt sucha dodajemy troszkę wody)
- masę zawijamy w folię spożywczą (szczelnie) i wkładamy do lodówki.
masa kajmakowa:
- kajmak przekładamy do miseczki i podgrzewamy w "bain marie" - kąpieli wodnej
- dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści
mazurek:
- na ostudzonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę pomarańczową
- marcepan rozwałkowujemy (jeśli się klei odsypujemy delikatnie cukrem pudrem)
- wycinamy okrąg wielkości foremki
- przenosimy wykrojony marcepan na konfiturę
- rozsmarowujemy kajmak na marcepanie
- dekorujemy skórką pomarańczową, przygotowanymi ciasteczkami, migdałami według gustu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz