SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajo
- 20 g kakao
+konfitura "figa z makiem" (lub inna)
PRZYGOTOWANIE:
- mąkę przesiać, dodać cukier, kakao i posiekane masło oraz jajo i zagnieść ciasto
- formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm (jeśli się klei podsypujemy leciutko mąką) i wykrawamy koła (mniej więcej średnica 5-6 cm), a w co drugim ciasteczku wycinamy na środku małe serduszko/kółeczko
- ciasteczka i małe serduszka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10-12 minut aż się zarumienią
- wyjmujemy ciasteczka z pieca i studzimy
- na wystudzonych ciasteczkach (bez dziurki) rozsmarowujemy konfiturę (dość grubo) i nakładamy drugie ciasteczko (z dziurką)
- możemy posypać cukrem pudrem
- podajemy np. z herbatą lub kawą
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz