wtorek, 14 kwietnia 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z KONFITURĄ "FIGA Z MAKIEM"

Kruche ciasteczka zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, radosnymi chwilami i rodzinną atmosferą. Podawane na różne sposoby zawsze spełniają swoją rolę - przynoszą chwilkę zapomnienia, świetnie smakują z popołudniową herbatą w doborowym towarzystwie i są ekspresowe w wykonaniu:) Tym razem polecam wersję z odrobinką kakao oraz z konfiturą, w moim przypadku- figa z makiem, znalezioną na targach spożywczych, przepyszną bo domowej roboty!




SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 20 g kakao
+konfitura "figa z makiem" (lub inna)

PRZYGOTOWANIE:
  1. mąkę przesiać, dodać cukier, kakao i posiekane masło oraz jajo i zagnieść ciasto
  2. formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  3. wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm (jeśli się klei podsypujemy leciutko mąką) i wykrawamy koła (mniej więcej średnica 5-6 cm), a w co drugim ciasteczku wycinamy na środku małe serduszko/kółeczko
  4. ciasteczka i małe serduszka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10-12 minut aż się zarumienią
  5. wyjmujemy ciasteczka z pieca i studzimy
  6. na wystudzonych ciasteczkach (bez dziurki) rozsmarowujemy konfiturę (dość grubo) i nakładamy drugie ciasteczko (z dziurką)
  7. możemy posypać cukrem pudrem
  8. podajemy np. z herbatą lub kawą
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz