niedziela, 22 marca 2015

CUPCAKES/BABECZKI RÓŻANO WANILIOWE

Dziś pierwszy dzień wiosny i taka piękna pogoda od rana :) Akurat dostałam specjalne zlecenie na cupcakes na wieczór panieński ze specjalną dekoracją. Od razu pomyślałam, że na taki wieczór i to 21 marca upiekę coś wiosennego i kwiatowego :) idealne i lekkie różane cupcakes! tak więc zapraszam do wypieków, a Adze życzę szczęśliwego życia usłanego różami.. i różanymi babeczkami!




SKŁADNIKI (około 12 sztuk):
ciasto:
  • 220 ml mleka
  • 20 ml wody różanej 
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru kryształ
  • 1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub laska wanilii
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • kilka kropli wody różanej
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C
  2. W rondelku podgrzać mleko z esencją waniliową lub nasionami i laską wanilii (mleko powinno być gorące ale nie doprowadzamy do wrzenia)
  3. W jednej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jaja, olej, woda różana
  4. W drugiej misce mieszamy składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
  5. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy np. trzepaczką aż składniki sie połącza
  6. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości (ja używam do tego rękawa cukierniczego)
  7. Pieczemy do suchego patyczka ok 20-23 minuty i studzimy
krem:
  1. Do miski wkładamy mascarpone i rozbijamy lekko mikserem
  2. Dodajemy śmietankę i cukier i ubijamy na średnich obrotach na sztywno
  3. Na koniec dodajemy wodę różaną do smaku i jeszcze chwile ubijamy
dekoracja:
  1. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią ozdobną tylką
  2. Dekorujemy babeczki według uznania kremem
  3. Możemy dodatkowo użyć wiórki z białej czekolady, posypkę, świeże maliny lub inne owoce, konfiturę lub ozdoby z lukru plastycznego






SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz