SKŁADNIKI (około 12 sztuk):
ciasto:
- 220 ml mleka
- 20 ml wody różanej
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru kryształ
- 1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub laska wanilii
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru kryształ
- kilka kropli wody różanej
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 180°C
- W rondelku podgrzać mleko z esencją waniliową lub nasionami i laską wanilii (mleko powinno być gorące ale nie doprowadzamy do wrzenia)
- W jednej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jaja, olej, woda różana
- W drugiej misce mieszamy składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
- Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy np. trzepaczką aż składniki sie połącza
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości (ja używam do tego rękawa cukierniczego)
- Pieczemy do suchego patyczka ok 20-23 minuty i studzimy
krem:
- Do miski wkładamy mascarpone i rozbijamy lekko mikserem
- Dodajemy śmietankę i cukier i ubijamy na średnich obrotach na sztywno
- Na koniec dodajemy wodę różaną do smaku i jeszcze chwile ubijamy
dekoracja:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz