niedziela, 8 marca 2015

ECLAIR- ptysiowe ciastka z czekoladowym ganache i sosem ze słonego karmelu

Podczas mojego wakacyjnego doświadczenia pracy - w cukierniczej kuchni francuskiej restauracji i boulangerie w Londynie - odkryłam, że eklery czy eklerki (czyli podłużne ciastka z ciasta parzonego) nie pojawiają się w cukierniach jedynie za sprawą magicznego zaklęcia (jak kiedyś myślałam) ale faktycznie można je stworzyć samodzielnie! A co lepsze, w domowym zaciszu można czarować na różne sposoby według własnego uznania i używać różnych zaklęć, smaków i dodatków :)

Chciałabym wam teraz przedstawić swoją ostatnią wariację na temat osławionych eklerów - z czekoladowym ganache i słonym karmelem. Akurat na dzień kobiet lub po prostu sobotni deser :)



SKŁADNIKI (na 12 eklerów):
ciasto parzone:
  • 150g wody
  • 100g masła
  • 3-4 jajka (jeśli macie wagę to 200g)
  • szczypta soli
  • ok 10-12 g cukru kryształ
  • 180g mąki pszennej 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

czekoladowy ganache:
  • 400g gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 240ml śmietanki 30 lub 36%
sos ze słonego karmelu:
  • 20g słonego masła (lub zwykłego+pół łyżeczki soli)
  • 150g cukru kryształ 
  • 150ml smietanki 30 lub 36%
  • łyżka wody

PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
  1. nagrzewamy piekarnik do 160°C i wykładamy blachy papierem do pieczenia
  2. masło, sól, wodę i cukier wkładamy do garnka (najlepiej dość szeroki, może być niski)
  3. stawiamy na gaz i gotujemy (po zagotowania gotujemy ok. 1 minutę)
  4. zostawiamy garnek na małym ogniu i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
  5. gotujemy cały czas mieszając aż posmak mąki "zniknie"
  6. zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy mikserem na niskich obrotach ok. 2-3 minuty
  7. nadal miksując dodajemy po jednym jajku na raz
  8. wkładamy ciasto do przygotowanego rękawa cukierniczego z szeroką tylką i formujemy ok 12-13 cm paski (ok 3-4 cm od siebie) i smarujemy roztrzepanym jajkiem
  9. wkładamy do piekarnika na 20-25 minut (aż ciasto będzie suche w środku)
  10. wyjmujemy z piekarnika i studzimy
ganache:
  1. śmietankę wlewamy do rondelka i podrzewamy (uwaga! nie zagotowujemy bo się zwarzy)
  2. czekolady łamiemy i wrzucamy do miski razem z masłem
  3. dodajemy śmietankę i czekamy aż czekolada trochę się rozpuści i mieszamy
sos karmelowy:
  1. masło z solą i łyżką wody rozpuszczamy na patelni
  2. cukier rozprowadzamy równomiernie na patelni i podgrzewamy do momentu kiedy będzie płynny i zmieni barwę na bursztynową i dopiero wtedy mieszamy (wcześniej nie mieszamy!)
  3. dodajemy śmietankę i mieszamy do zupełnego połączenia karmelu i śmietanki (uwaga może prysnąć)
"składanie" eklerów:
  1. za pomocą tylki o małej średnicy nakłówamy ciastka od spodu na obu końcach
  2. ganache wkładamy do worka cukierniczego z tą samą tylką i napełniamy ciastka (mniej więcej do połowy z każdej strony; w razie potrzeby robimy trzeci otwór)
  3. polewamy ciastka sosem karmelowym i wstawiamy na trochę do lodówki
  4. gotowe!! SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz