wtorek, 24 marca 2015

TARTA CYTRYNOWA POD BEZĄ

Wiosna! Dni są coraz cieplejsze, dłuższe i jaśniejsze. A takimi dniami najlepiej cieszyć się organizując piknik lub spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, a w naszym piknikowym koszyku nie może zabraknąć orzeźwiającej i eleganckiej tarty cytrynowej pod bezą :) O tej pysznej tarcie gdzie smak słodki i kwaśny pozostają w idealnej równowadze pomyślałam również dlatego, że wybieram się na wycieczkę do słonecznej Italii, raju dla miłośników cytrusów i w głowie mi już tylko żółciutkie cytryny. Spróbujcie sami tej wyjątkowej kompozycji, palce lizać!




SKŁADNIKI:
ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
krem cytrynowy
  • 140 ml soku z cytrynu (około 2-3 cytryny)
  • 45 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
  • 125 ml wody
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukry kryształ
  • 100 g masła
  • 1 jajo 
  • 3 żółtka
beza:
  • 170 ml białek
  • 250 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
  1. mąkę przesiewamy do miski
  2. dodajemy resztę składników: cukier, zimne masło i żółtka
  3. ciasto zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut
  4. wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy (nie za cienko!), wykładamy formę do tarty, nadmiar ciasta odcinamy 
  5. ciasto nakłuwamy widelcem , przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy groch, fasolę lub kulki do pieczenia
  6. wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 10 minut
  7. następnie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5-10 minut do zarumienienia
krem cytrynowy:
  1. wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy i przecedzamy przez sitko
  2. wlewamy do garnuszka wraz z wodą, startą skórką, cukrem i mąką ziemniaczaną
  3. podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając (masa powinna zgęstnieć)
  4. odstawiamy z ognia
  5. dodajemy pokrojone masło i energicznie mieszkamy do połączenia składników
  6. dodajemy jajo i żółtka i mieszkamy (jeśli masa nie jest jeszcze gęsta podgrzewamy ja na mały ogniu do zgęstnienia)
  7. przykrywamy krem folią spożywczą i bierzemy się za ubijanie bezy
beza:
  1. W misce przygotowujemy białka i zaczynamy ubijać na średnich obrotach
  2. Kiedy piana będzie już dość sztywna (białek nie można przebić więc bezpiecznie jest ubijać długo) dodajemy po 1-2 łyżkach cukru i nadal ubijamy
  3. W ten sposób dodajemy cały cukier, możemy zwiększyć obroty i ubijamy jeszcze ok. 1 minutę
  4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty
tarta:
  1. na upieczony wcześniej spód wylewamy przygotowany krem cytrynowy i równomiernie rozprowadzamy
  2. bezę nakładamy na krem łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką (według uznania) tak by przylegała do kremu
  3. tartę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (ustawiamy na pieczenie góra/dół) i piec przez 20 minut aż będzie chrupiąca z góry i zarumieniona

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz