SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
krem cytrynowy:
- 140 ml soku z cytrynu (około 2-3 cytryny)
- 45 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
- 125 ml wody
- starta skórka z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g cukry kryształ
- 100 g masła
- 1 jajo
- 3 żółtka
beza:
- 170 ml białek
- 250 g cukru kryształ
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
- mąkę przesiewamy do miski
- dodajemy resztę składników: cukier, zimne masło i żółtka
- ciasto zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut
- wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy (nie za cienko!), wykładamy formę do tarty, nadmiar ciasta odcinamy
- ciasto nakłuwamy widelcem , przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy groch, fasolę lub kulki do pieczenia
- wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 10 minut
- następnie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5-10 minut do zarumienienia
krem cytrynowy:
- wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy i przecedzamy przez sitko
- wlewamy do garnuszka wraz z wodą, startą skórką, cukrem i mąką ziemniaczaną
- podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając (masa powinna zgęstnieć)
- odstawiamy z ognia
- dodajemy pokrojone masło i energicznie mieszkamy do połączenia składników
- dodajemy jajo i żółtka i mieszkamy (jeśli masa nie jest jeszcze gęsta podgrzewamy ja na mały ogniu do zgęstnienia)
- przykrywamy krem folią spożywczą i bierzemy się za ubijanie bezy
beza:
- W misce przygotowujemy białka i zaczynamy ubijać na średnich obrotach
- Kiedy piana będzie już dość sztywna (białek nie można przebić więc bezpiecznie jest ubijać długo) dodajemy po 1-2 łyżkach cukru i nadal ubijamy
- W ten sposób dodajemy cały cukier, możemy zwiększyć obroty i ubijamy jeszcze ok. 1 minutę
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty
tarta:
- na upieczony wcześniej spód wylewamy przygotowany krem cytrynowy i równomiernie rozprowadzamy
- bezę nakładamy na krem łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką (według uznania) tak by przylegała do kremu
- tartę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (ustawiamy na pieczenie góra/dół) i piec przez 20 minut aż będzie chrupiąca z góry i zarumieniona
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz