wtorek, 17 marca 2015

PAVLOVA - MAXI I MINI

Moim największym marzeniem od... zawsze jest podróż do dalekiej Australii! Kraj ten jest dla mnie niesamowicie intrygujący i wspaniały, a fauna i flora jakby nie-ziemska :) podczas swoich podróży poznałam wielu australijczyków - zakręconych, pozytywnych miłośników życia i przygód!
Jednak póki co by przenieść się do tej krainy misiów koala i kangurów robię Pavlovą - czyli bezowy deser narodowy Australii, i zajadam się smakami antypodów :)

(Brigitte and Brenda - thinking of you <3)




SKŁADNIKI (na duży blat lub mini pavlove ~4sztuki):

Beza: (znalezione tu http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/pavlova/przepis.html)

  • 170 ml białek
  • 250 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone:
  • 125 g serka mascarpone
  • 400g śmietanki kremówki 30 lub 36% - schłodzona!
  • 4 łyżki cukru kryształ (lub w zależności od preferencji słodkości)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • pestki z połowy laski wanilii
+owoce (w zależności od sezonu: truskawki, maliny, kiwi, pestki granatu, suszona żurawina, borówki, figi i inne)

PRZYGOTOWANIE:
Beza:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 120°C
  2. W misce przygotowujemy białka i zaczynamy ubijać na średnich obrotach
  3. Kiedy piana będzie już dość sztywna (białek nie można przebić więc bezpiecznie jest ubijać długo) dodajemy po 1-2 łyżkach cukru i nadal ubijamy
  4. W ten sposób dodajemy cały cukier, możemy zwiększyć obroty i ubijamy jeszcze ok. 1 minutę
  5. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty
  6. Na wyłożoną papierem blachę wykładamy łyżką naszą bezę na planie dużego koła (średnica około 20cm) , lub w wersji mini na koła o średnicy około 10 cm (~4 sztuki), możemy uformować z lekkim dołkiem w środku by łatwiej było wyłożyć krem i owoce
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy ok. 2h, w wersji mini - suszyć około 45 minut -1h
  8. Wyjąć bezy i wystudzić.
Krem:
  1. Do miski włożyć mascarpone i ubijać na wysokich obrotach ok pół minuty
  2. Do miski wlać śmietankę, cukry i pestki wanilii
  3. Ubijać na średnich obrotach ok 2-3 minuty aż masa będzie sztywna - należy uważać by śmietanka się nie zważyła! 
  4. Masę wykładamy na bezę/mini bezy równomiernie
     5. Wybrane przez nas owoce, myjemy, kroimy i układamy na kremie
     6. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce. 
     7. Można podawać np. z sosem karmelowym lub z sosem na bazie miodu

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz