Jednak póki co by przenieść się do tej krainy misiów koala i kangurów robię Pavlovą - czyli bezowy deser narodowy Australii, i zajadam się smakami antypodów :)
(Brigitte and Brenda - thinking of you <3)
SKŁADNIKI (na duży blat lub mini pavlove ~4sztuki):
Beza: (znalezione tu http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/pavlova/przepis.html)
- 170 ml białek
- 250 g cukru kryształ
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone:
- 125 g serka mascarpone
- 400g śmietanki kremówki 30 lub 36% - schłodzona!
- 4 łyżki cukru kryształ (lub w zależności od preferencji słodkości)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- pestki z połowy laski wanilii
+owoce (w zależności od sezonu: truskawki, maliny, kiwi, pestki granatu, suszona żurawina, borówki, figi i inne)
PRZYGOTOWANIE:
Beza:
- Nagrzewamy piekarnik do 120°C
- W misce przygotowujemy białka i zaczynamy ubijać na średnich obrotach
- Kiedy piana będzie już dość sztywna (białek nie można przebić więc bezpiecznie jest ubijać długo) dodajemy po 1-2 łyżkach cukru i nadal ubijamy
- W ten sposób dodajemy cały cukier, możemy zwiększyć obroty i ubijamy jeszcze ok. 1 minutę
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty
- Na wyłożoną papierem blachę wykładamy łyżką naszą bezę na planie dużego koła (średnica około 20cm) , lub w wersji mini na koła o średnicy około 10 cm (~4 sztuki), możemy uformować z lekkim dołkiem w środku by łatwiej było wyłożyć krem i owoce
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy ok. 2h, w wersji mini - suszyć około 45 minut -1h
- Wyjąć bezy i wystudzić.
Krem:
- Do miski włożyć mascarpone i ubijać na wysokich obrotach ok pół minuty
- Do miski wlać śmietankę, cukry i pestki wanilii
- Ubijać na średnich obrotach ok 2-3 minuty aż masa będzie sztywna - należy uważać by śmietanka się nie zważyła!
- Masę wykładamy na bezę/mini bezy równomiernie
5. Wybrane przez nas owoce, myjemy, kroimy i układamy na kremie
6. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce.
7. Można podawać np. z sosem karmelowym lub z sosem na bazie miodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz